Kyberrikollisuudella viitataan kaikenlaisiin tietotekniikkaan ja tietoverkkoihin kohdistuviin rikoksiin. Tyypillisimpiä kyberrikoksia ovat palvelunestohyökkäykset, tietomurrot, haittaohjelmien levittäminen ja tietojenkalastelu.
Kyberrikollisuus ei rajoitu vain teknisiin hyökkäyksiin, vaan se voi sisältää myös perinteisiä rikoksia, kuten petoksia ja kiristystä, jotka toteutetaan tietoverkkojen avulla.
Ketkä sitten tekevät kyberrikoksia?
Kyberrikollisuuden tekijät voivat olla hyvin erilaisia tahoja. Yleisimpiä ovat:
- Yksittäiset hakkerit: Nämä voivat olla yksittäisiä henkilöitä, jotka hyökkäävät tietojärjestelmiin omien tavoitteidensa saavuttamiseksi. He voivat olla motivoituneita taloudellisista syistä, kuten rahan ansaitsemisesta, tai ideologisista syistä, kuten poliittisesta aktivismista
- Järjestäytyneet rikollisryhmät: Nämä ryhmät toimivat usein kansainvälisesti ja ovat hyvin organisoituja. Heidän tavoitteensa on yleensä taloudellinen hyöty, ja he voivat käyttää monimutkaisia hyökkäysmenetelmiä ja -työkaluja
- Valtiolliset toimijat: Jotkut valtiot käyttävät kyberhyökkäyksiä osana tiedustelu- tai sotilasoperaatioitaan. Näiden hyökkäysten tavoitteena voi olla esimerkiksi vakoilu, infrastruktuurin vahingoittaminen tai poliittinen vaikuttaminen.
- Sisäpiiriläiset: Yritysten tai organisaatioiden työntekijät voivat myös syyllistyä kyberrikoksiin. Heillä on usein pääsy arkaluonteisiin tietoihin ja järjestelmiin, mikä tekee heistä erityisen vaarallisia.
Kyberhyökkäykset palveluna – kyberrikollisuuden tsunami?
Kyberrikollisuus kehittyy jatkuvasti, ja iso ilmiö on kyberrikollisuus palveluna eli Cybercrime-as-a-Service. Rikolliset tarjoavat erilaisia palveluja ja työkaluja toisille rikollisille rahallista korvausta vastaan. Myytävien palvelujen valikoimassa voi olla tietomurtoja, identiteettivarkauksia ja muita kyberhyökkäyksiä.
Yksi Cybercrime-as-a-Service-ilmiön huolestuttavimmista piirteistä on rikollisten työkalujen ja palveluiden helppo saatavuus ja siitä seuraava kyberrikollisuuden kasvu. CaaS-mallin kautta myös teknisesti vähemmän taitavat rikolliset saavat käyttöönsä työkaluja, teknologiaa ja palveluja, joilla toteuttaa monimutkaisia verkkorikoksia.
Lisäksi teknologian kehittyminen ja helppokäyttöiset työkalut madaltavat kynnystä kokeilla tai ryhtyä verkkorikolliseen toimintaan, mikä houkuttelee nuoria ja kokemattomia tekijöitä mukaan kyberrikollisuuden kentälle.
Millaisia ovat yleisimmät kyberrikokset?
Lähteenä Savela, Iina (2020) Kyberrikollisuuden esiintyminen Suomessa.
-
Palvelunestohyökkäykset (DDoS)
Hyökkäykset, jotka estävät verkkosivuston tai digipalvelun käytön.
-
Tietomurrot
Luvaton pääsy tietojärjestelmiin tietojen varastamiseksi tai vahingoittamiseksi.
-
Haittaohjelmahyökkäykset
Virusten tai muiden haittaohjelmien levittäminen tietokoneisiin, älylaitteisiin tai tietoverkkoihin.
-
Verkkohuijaukset
Sähköposti- ja verkkohuijaukset, joissa pyritään huijaamaan rahaa tai tietoja tai molempia.
-
Henkilöllisyyspetokset
Varastettujen henkilötietojen käyttö esim. verkkokauppaostojen tekemisessä tai lainanottamisessa.
-
Verkkokiristys
Rahan vaatiminen hyökkäyksen estämiseksi, lopettamiseksi tai tietojen palauttamiseksi tai niiden julkaisemisen estämiseksi.
Jutun tekemisessä on osittain hyödynnetty tekoälyä. Jutun muokkaamisen ovat tehneet ihmiset, ja tiedot on tarkastanut kyberrikollisuuteen perehtynyt kyber- ja tietoturvan asiantuntija.
Lähteet:
Savela, Iina (2020) Kyberrikollisuuden esiintyminen Suomessa. Opinnäytetyö. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.
Sisäministeriö: Kyberrikollisuus
Siltainsuu, Janne (2017) Kyberrikollisuus modernissa tietoyhteyskunnassa. Kandidaatintutkielma. Jyväskylän yliopisto.
Somerkallio, Aki ja Takkinen, Mari (2018) Kyberrikollisuus ihmisen arjessa. Opinnäytetyö. Poliisiammattikorkeakoulu.
Saarela, Saku (2021) Kyberrikollisuus operatiivisena ja vakuutettavana riski-ilmiönä yritysvakuuttamisen näkökulmasta. Pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto.
Insta: Mitä on kyberturvallisuus?
Poliisi (2023): Ajankohtainen katsaus kyberrikollisuuteen.
Hölsä, Markus (2025) CaaS (Crime-as-a-Service) -ilmiön vaikutus Kymenlaaksoon. Selvitys. Xamkin Kyberturvan tulevaisuus Kymenlaaksossa -hanke.