Vahvista tietoturvaa ja lievitä kybertuskaa.
Vahvista tietoturvaa ja lievitä kybertuskaa.

Koukuttaako some?

Suora kysymys: Kuinka paljon aikaa olet viettänyt tänään sosiaalisessa mediassa?

Mitä enemmän vietät somealustalla tai verkkosivustolla aikaa, sitä enemmän sinusta saadaan rahaa. Tästä syystä sivujen algoritmit seuraavat toimiasi ja antavat sinulle samantapaista sisältöä, jonka parissa olet viettänyt aikaa aiemmin.

Tämä voi johtaa hyvin yksipuoliseen sisältöön, jonka ulkopuolelle jäävät erilaiset mielipiteet ja näkökulmat. Monipuolisten mielipiteiden rikkaus on se, että ne haastavat käyttäjän mielipidettä ja saavat hänet arvioimaan asiaa monelta eri kantilta.

Jos suurin osa somessa nähdystä keskustelusta ja tiedosta tukee käyttäjän alkuperäistä mielipidettä, muodostuu ns. kaikukammioita, joissa samaa mieltä olevat ihmiset puhuvat asiasta keskenään ja vahvistavat mielipidettä entisestään.

Toisaalta algoritmia ei kiinnosta oletko sisällön kanssa vuorovaikutuksessa siksi, että pidät siitä, vai siksi, että se ärsyttää tai ahdistaa sinua. Se tulkitsee asiaa hyvin yksinkertaisesti: tämä on sisältöä, jonka äärellä käyttäjä viettää aikaa, joten annetaan hänelle lisää tätä sisältöä, jotta saamme hänet pidettyä sivustollamme pidempään.

  • Vietätkö paljon aikaa katsoen hauskoja kissavideoita? Sinulle tarjotaan lisää kissavideoita!
  • Houkuttaako draama? Huomaatko viettäväsi aikaa lukien kommenttikenttiä, joissa riidellään? Kommentoitko kenties itse paljon julkaisuja, jotka ärsyttävät sinua? Huomaat todennäköisesti törmääväsi samantyylisiin julkaisuihin yhä enemmän ja enemmän. Jotkut tahot hyödyntävät tätä ja julkaisevat tarkoituksella sisältöä, joka kerää negatiivista huomiota. Heille kaikki huomio on hyvästä.
  • Käytätkö sosiaalista mediaa seurataksesi maailmalla tapahtuvia kauheuksia? Sosiaalinen media voi joissain tilanteissa antaa yksilöille alustan tuoda esiin asioita, jotka perinteisemmässä mediassa eivät näy. Se voi kuitenkin pidemmän päälle käydä raskaaksi. Kannattaa myös muistaa, että sekaan mahtuu huijareita, joiden julkaisuilla voi olla oma piilotettu agenda.

Somekuplat voivat lisätä ahdistusta tai ärtymystä, jos somessa näkyvä sisältö vetoaa jatkuvasti näihin negatiivisiin tunteisiin.

 

Puhkaise somekuplasi näillä vinkeillä:

  1. Yksi keino, jolla sivustot keräävät sinusta tietoa ovat evästeet. Niistä kannattaa hyväksyä vain sivuston toiminnan kannalta pakolliset.
  2. Otathan huomioon, että somessa nähty kuva maailmasta voi olla hyvin yksipuoleinen. Se mitä näet omassa kuplassasi ei kuvaa tosimaailmaa tai edes sitä, mitä joku muu näkee.
  3. Jos sosiaalisessa mediassa leviää tietoa, jota haluat jakaa eteenpäin, on viisasta tarkastaa tieto luotettavammasta lähteestä ensin.
  4. Mikä on julkaisijan motiivi? Jotkut julkaisevat tarkoituksella kärkkäitä mielipiteitä, sillä kommenttikentässä tapahtuva riitely tuo sisällölle vuorovaikutusta, mikä puolestaan tuo näkyvyyttä.
  5. Muista muutenkin medialukutaito. Kaikki lähteet eivät ole yhtä luotettavia. Pelkkä klikkiotsikko ei kuvaa artikkelin sisältöä.
  6. Kuinka paljon aikaa vietät somessa päivittäin? Onko aika mielestäsi hyvin käytetty, vai voisitko käyttää sitä enemmän johonkin muuhun?

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Sisältövaroitus eli haitalliset deepfaket verkossa

Deepfake-sisältö eli koneoppivalla tekoälyllä luotu kuva, video, ääni tai muu sisältö ei ole itsessään laitonta. Eikä aina myöskään pahasta. Mutta tällä kertaa pureudutaan deepfake-sisällön haitallisuuteen ja väärennöksien vaarallisuuteen.

Deepfaken lyhyt oppimäärä

Tästä alkaa sukellus syvälle deepfaken ytimeen! Deepfake on pompannut viimeisen vuoden aikana esille enemmän kuin koskaan. Mitä on deepfake on ja missä siihen voi törmätä?

Näin torjut informaatiovaikuttamista

Harhaanjohtavat henkilöllisyydet, tekninen manipulointi ja pahantahoinen retoriikka. Misinformaatio, disinformaatio ja malinformaatio.