Kevät on täällä, ja viherpeukalot tekevät jo ahkerasti istutustöitä pihassa ja puutarhassa! Mutta mitä puutarhureiden tulee ottaa huomioon digimaailmassa liikkuessaan?
Roskaposti – Puutarhasi rikkaruohot
Jokaisen puutarhan ja sähköpostin vitsaus. Puutarhasta pitää poistaa epäilyttävät pistokkaat.
Kyberasiantuntija – Kasvimaanhoitaja
Tietoturva, aivan kuten puutarhanhoitokin, vaatii ennakointia ja säännöllistä työtä. Kyberasiantuntijalla on syvällistä osaamista tietotekniikan, tietoturvan ja verkkojen alueilla.
Palomuuri – Suoja-aita
Palomuuri pitää tuholaiset pois puutarhastasi. Se estää epätoivotut tunkeilijat ja haittaohjelmat, pitäen puutarhasi turvassa ulkoisilta uhilta.
Salasanat – Siemenet
Salasanat ovat kuin puutarhan siemeniä; ne ovat perusta ja alkusysäys turvalliselle verkko- ja puutarhakokemukselle.
Virustorjuntaohjelma – Torjunta-aine
Puutarhan liikakasvuun apurina toimii virustorjuntaohjelma. Tämä varmistaa että puutarhassa kasvaa vain terveitä kasveja, joilla on tarpeeksi tilaa ja resursseja kasvamiseen.
Algoritmi – Puutarhuri
Jokaiselle puutarhalle on oma suunnitelma, jonka puutarhuri tekee maaperän ja sääennusteen mukaan, optimoiden sadonkorjuun. Algorytmi on kuin puutarhuri, joka auttaa sinua kasvattamaan upeita kasvimaita – mutta tietokoneelle.
Evästeet – Naapuriapu
Evästeet ovat kuin aina auttamaan rientävä naapuri. Liiallinen urkinta voi kuitenkin tuntua jo tunkeilevalta. Säädä rajat avun ja yksityisyyden välillä.
Troijalainen – Ohdake
Ohdake on hyvin kaunis mutta sen hävittäminen puutarhasta on haastavaa. Samalla tavalla troijalaiset voivat näyttää houkuttelevilta tai hyödyllisiltä, mutta ne voivat vahingoittaa tietokonettasi, varastaa tietojasi tai tehdä muita haitallisia asioita.
Dossaus – Ylikastelu
Joku lähettää tietokoneellesi niin paljon pyyntöjä tai tietoa samanaikaisesti, että se tukkii tai hidastaa tietokonettasi niin paljon, että se ei voi enää toimia kunnolla. Aivan kuin joku ylikastelisi kasvisi.
Mustahattuhakkeri
Puutarhasi häirikkö, joka tuhoaa puutarhasi tai vie kasvisi. He pyrkivät löytämään eri reittejä puutarhaasi etsimällä haavoittuvuuksiasi. Turvaa puutarhasi korjaamalla aukot aidassa ja tarkkaile kasvimaata säännöllisesti mahdollisilta uhilta.
Bugi – Tuholaiset
Tuholaiset saattavat pilata puutarhan kasvisi. On tärkeää torjua tuholaisia ohjelmistopäivitysten ja ohjelmistokehittäjien korjausten avulla.
Pahin haitta – huolimattomuus
Puutarha ja kyberturvallisuus tarvitsevat jatkuvaa hoitoa. Älä jätä puutarhasi porttia auki, kastele sään mukaan ja kitke tarvittaessa rikkaruohot .
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä
Ilmoittautuneille lähetämme myös webinaarien tallenteet.
Lataa tästä kyberpeukalon tietoturva- ja tuholaissanastot pdf-tiedostoina.
Kiinnitä näkyville työpisteeseesi, työpaikan kahvihuoneen seinälle, jääkaapin oveen tai vaikka niihin kaikkiin!
Keväiset infograafit on laatinut Kyberturvan tulevaisuus Kymenlaaksossa -hankkeen asiantuntija Piia Selinkoski.
Miten voimme torjua uhkia ja huijausyrityksiä verkossa? Onko kyberhygienia digitaalista käsienpesua? 🤔 Mitä on kyberresilienssi ja miten sitä voi vahvistaa?
Maksuton webinaarisarja 👉
Luvassa on käytännön neuvoja ja toimintatapoja, teknisiä ja inhimillisiä keinoja suojautua.
Matkaoppaana turvallisempaan verkkoarkeen toimii kybertulkki Jiri Vidgren.
Pysy ajan tasalla – tilaa kyberturvan uutiskirje. Ei spämmiä!
Kyberasema Kymenlaakso kokoaa yhteen kymenlaaksolaisille yrityksille suunnatut, Xamkin tuottamat kyber- ja tietoturvapalvelut, sisällöt, koulutukset ja tapahtumat Kuten Kybertuska-päivä.
Ota yhteyttä: kyberkymi@xamk.fi